Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon, istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yoludur. Selektif Foto-Termoliz (ışık ısısıyla seçici tahrip) adi verilen bir mekanizma üzerinden etki gösterir. Deriye lazer atışı yapıldığında, ışık milisaniyeler içinde deriden emilmeksizin geçer ancak kıl kökü ve kıl gövdesi tarafından emilir ve kıl kökü içinde yüksek isi meydana getirerek kıl kökünün tahrip olmasına yol açar. Lazer Epilasyon da temel amaç, lazer ışınını doğru dozda kıl köküne ulaştırarak, tekrar kıl üretemeyecek şekilde hasar verdirip kıl hücresinin yeni kıl üretmesini engellemektir.

Lazer işlemi sağlığa zararlı mıdır ?

Lazer, radyasyon gibi değerlendirilip sağlığa zarar vermesinden gereksiz yere korkulmaktadır. Oysa lazer ile radyasyon arasında bir ilişki yoktur. Lazerin deriye uygulanması sırasında deri altındaki doku ve organlara herhangi bir etkide bulunduğuna dair bir bulgu da gözlenmemiştir. Esasen, çok güçlü epilasyon lazerleri ile dahi, etkili dozlarda ancak kıl kökü seviyesine dek ulaşabilir.

Lazer epilasyon ağrılı bir işlem midir?

Vücudun bazı bölgeleri daha duyarlı olduğundan, doğal olarak bazı bölgelerde hafif ağrı hissi olabilir. Ancak lazer soğutucu ile birlikte kullanılmakta olduğundan derinin ısınmasına bağlı bir ağrı-acı meydana gelmez. Soğutucu sayesinde kıl kökündeki reaksiyon da nispeten az hissedilir. Örneğin dudak üstündeki ince tüyler lazer ile tedavi edilirken hiç bir şey hissetmezsiniz.

Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanmaz?

Gözleri özel gözlüklerle korumak şartı ile göz kapakları hariç tüm vücut bölgelerindeki tüylere lazer epilasyon uygulanabilir. Yüz, ense, boyun, kulaklar, kaslar, kol, koltukaltı, bacak, göbek, kalça, sırt, omuzlar, belde uygulandığı gibi, göğüs, meme, bikini çizgisi gibi hassas bölgelerde de uygulanabilir.

Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir?

12 yaşını tamamlamış, koyu renkli tüyleri olan herkese lazer epilasyon uygulanabilir. Tüyler açık renkli yani pigmenti az ise lazer ışığını emmeyeceği için lazer epilasyondan etkilenmez.

Lazer epilasyon ne kadar sürer ve ne sıklıkla yapılmalıdır?

Bu işlem yapılan bölgenin genişliğine göre değişir. Örneğin dudak üstü 1 dakikada biterken sırt yaklaşık 1 saat sürebilir.
Kıl büyüme siklusu anagen( büyüme), katagen(gerileme) ve telogen (dinlenme) olmak üzere 3 evreden oluşur. Lazer ışığı sadece aktif büyüme fazı olan anagen kıllara etkilidir. Kılların ancak %20 – 85 i herhangi bir zamanda bu evrede bulunur. Bu vücudun her bölgesi için farklılık gösterir. Katagen evre gerileme fazı, telogen evre ise dinlenme ve yeni kıl follikülün geliştiği fazdır. Lazer epilasyon sadece anagen fazdaki kıllara etkili olmasından dolayı etkili sonuç için birden fazla tedaviye ihtiyaç vardır. Epilasyon tedavi seanslerı kıl kökleri büyüme fazına girdikçe, 4-6 hafta aralıklarla yada tüyler çıktıkça yapılır. Toplam işlem sayısı vücut bölgesine göre değiştiği gibi, genetik faktörler, yaş, cinsiyet, hormonal profil gibi özelliklerinize bağlı olarak da farklılıklar gösterir. Tedavi amacınızı doktorunuza bildirdiğinizde size göre uygun bir tedavi şeması ayarlanacaktır.

Lazer epilasyon tedavisinden sonra deride herhangi bir değişiklik olur mu?

Bazı ciltlerde kızarıklık olabilir ve çok kısa bir süre sonra yok olur (yaklaşık 0.5- 1 saat arası gibi). Boyun, ense gibi bölgelerde 1-2 hafta içine kendiliğinden iyileşecek sivilceler olabilir. Lazer epilasyonda soğutma sistemi olmayan eski model lazer epilasyon cihazlarında ise ışığın cildin üst tabakası olan epidermisteki melanin pigmentleri tarafından tutulmasından dolayı ciltte yanık ve sonrasında leke izi kalma ihtimali her zaman mevcuttur. Soğutma sistemli lazerde cildin ısınmasına fırsat verilmediğinden lazer epilasyonda yanık riski çok daha azalmaktadır.

Lazerle epilasyon ile kıl azaltılması kalıcımıdır?

Kalıcı kıl yok etme “uzun süreli kıl azaltması” olarak tanımlanıp 3–6 tedavi sonrası kıllarda % 70 – % 90 arasındaki kıl azaltması için kullanılır. Tamamen kılsız bir sonuç çok realistik olmayacaktır.
Hormonal nedenli tüylenme vakalarında yeniden bir hormonal düzensizlik meydana gelecek olursa yeniden tüylenme artışı görülmesi tabiidir. Lazerle tüy giderme tedavi ilkelerini gözden geçirecek olursak; etkili bir lazer tedavisinde her bir seansın sonucu kil köklerini sayıca azaltmak seklinde kendini göstermektedir. Bu azalmanın oranı kişiden kişiye değişir ancak her durumda, devam eden tedavilerde azalma da devam eder. Bu sırada, kıl köklerinde sayıca azalmanın yani sıra zayıflama da meydana gelir. Zayıflamış kökler ise ancak çok uzun süren dinlenme dönemlerinden sonra büyüme dönemine girebilirler. Bu da tedavinin ilerlemesiyle birlikte tüy çıkması için gereken sürenin uzaması anlamına gelir. Dolayısıyla belli bir seansın sonuncu seans olup olmadığını anlayabilmek için sonuncu işlemden sonra 1 yıl beklemek gerekebilir. Bir yıl sonra tüy çıkması halinde ise bu, sonucun kalıcı olmadığına değil, tedavinin henüz bitmemiş olduğuna işaret eder.

Lazer epilasyon işlemlerine nasıl başlanır?

Lazer İşlemlerine başlayabilmek için o bölgedeki tüylenme maksimum yoğunluğa ulasana dek tüyleri kökten almadan beklemek gerekir. Yapmanız gereken bölgeye göre değişen 2 haftadan 6 haftaya kadar bir süre boyunca sarartıcı veya cımbız/ağda kullanmadan beklemektir. Bu sürede uzayan tüyleri isterseniz kesebilir ya da tüy dökücü krem kullanabilirsiniz. Tüy dökücü kremler köklere islemediğinden lazerden önce kullanılmalarında sakınca yoktur. Zira isleme başlamak için tüylerin uzun olmaları gerekmez, köklerin tüy çıkarmış olması yeterlidir.

Erkekler için lazer epilasyon farklımıdır?

Erkeklerin en sık talep ettiği bölgeler özellikle sırt-omuz, göğüs,boyun- ense ve elmacık kemikleri üstü sakallardır. Erkeklerde lazer epilasyon uygulamaları kadınlardan çok az farklılık gösterir, temelde etki mekanizması aynıdır. Melaninden zengin kıl kökü hücresinin, cilt üzerinden uygulanan lazer enerjisi ile yakılıp yok edilmesi prensibine dayanır.
Erkekler, lazer epilasyon uygulamalarında kadınlara göre bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Avantajları,erkeklerin daha kalın ve koyu renk kil köklerine sahip olmaları nedeniyle, lazere çok iyi yanıt verirler ve çok daha basarili sonuçlar alınabilir.İkinci olarak erkekler, bayanlar kadar mutlak kılsız bir cilt istemediklerinden daha az sayıda seans uygulamakla tatmin edici sonuçlar almak mümkün olmaktadır.
Erkeklerin dezavantajı ise yapıları gereği yüksek erkeklik hormonları nedeniyle sürekli yeni kıl üretimi yönünden baskı altında olmalarıdır. Bu durum uzun vadede lazer epilasyonun etkisini azaltarak revizyon uygulamalarını zorunlu hale getirebilmektedir.